Tvrda revolucija

Ožujak 10, 2010

Tvrde diskove čeka najdrastičnija promjena formata u posljednjih 30 godina

Do 2011. godine svi će tvrdi diskovi koristiti “napredni format”  -koji će diskove učiniti kapacitetnijima, učinkovitijima i pouzdanijima. Divna vijest. U čemu je onda problem? Svi korisnici XP-a koji zamijene stari drive novim zauvijek gube podatke! mogu očekivati lagane komplikacije.

Još od pradavnih dana DOS-a, prostor na disku formatiran je u blokove veličine 512 bajtova – po navadi potekloj od  IBM-a i floppy diskića. Premda je ova veličina bloka bila “okej” dok su diskovni kapaciteti mjereni u megabajtima, diskovi stvar je postala suluda besmislena kada su diskovi porasli za dva reda veličine.

Prelaskom na 4K sektore proporcionalno će se smanjiti “izgubljeni” dio diska – bit će ga osam puta manje, ali će dvostruko više prostora po bloku biti ostavljeno za korekcije grešaka. Sam kapacitet će porasti za 7 do 11 posto. Nije loše, jel’da?

Svi proizvođači ujedinjeni u International Disk Drive Equipment and Materials Association (oliti Idema) obavezali su se da će prihvatiti 4K advanced format do kraja siječnja 2011. godine. Pa onda, u čemu je frka? U tome što su stariji operativni sustavi poput Windowsa XP na tržištu davno prije 4K formata. Windows 7 pak, Vista, OS X Tiger, Leopard, Snow Leopard i svi Linux kerneli mlađi od rujna 2009. znaju prepoznati 4K format.

Ipak, kako bi i dalje bili legacy, napredno formatirani diskovi se mogu “pretvarati” da su formatirani sektorima veličine 512 bajtova. Emulacija neće, tvrde proizvođači, utjecati na brzinu čitanja. Ali, problemi (čitaj: pad performansi) mogu nastati pri zapisivanju na disk. Procjene govore o pet milisekundi kašnjenja, ili oko 10% sporijem radu.Živi bili – pa mjerili!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: